Fémallergia vizsgálata

A fémallergia vizsgálata általában a következő lépésekből áll:

  1. Anamnézis felvétel: Az orvos először kikérdezi a beteget az allergia tüneteiről, az érintkezési helyekről, az allergia kialakulásának idejéről és bármilyen korábbi allergiás reakcióról.
  2. Bőrtesztek: A bőrteszt a leggyakoribb fémallergia vizsgálat. Az orvos kis mennyiségű fémjelző anyagot helyez a beteg bőrére, és megfigyeli, hogy alakulnak-e ki allergiás tünetek a területen. A bőrteszt általában 15-20 percig tart.
  3. Vérvizsgálat: Az orvos vérvizsgálatot is elvégezhet, hogy meghatározza a beteg immunrendszerének reakcióját a fémjelző anyagokra. Az allergia-specifikus immunglobulin E (IgE) szintjének mérése segíthet azonosítani az allergiát.
  4. Eliminációs teszt: Az eliminációs teszt során az érintett személy elkerüli a fémjelző anyagot, és megfigyeli, hogy a tünetek enyhülnek-e. Ha a tünetek javulnak vagy megszűnnek, akkor valószínű, hogy a fémallergia okozta őket.
  5. Provokációs teszt: A provokációs teszt során az orvos kis mennyiségű fémjelző anyagot alkalmaz a bőrön vagy a nyálkahártyán, és figyeli a reakciót. Ez a teszt csak szakember felügyelete mellett végezhető el.

Az allergia vizsgálatok általában a tünetek megjelenése előtt legalább néhány héttel vagy hónappal végezhetők el, hogy a betegnek legyen ideje kikérni a megfelelő tanácsokat az orvosától és elkerülni a fémjelző anyagokkal való érintkezést.